Anneli Jäätteenmäki Kestävyys testattu

Kaksi tammea

  • Päivän kuva kotipihan tammesta.
    Päivän kuva kotipihan tammesta.

Kun vietän kesäloman ensimmäistä viikkoa Lapualla, on jälleen aikaa ihailla pihan komeaa tammea. En tiedä, kasvaako Lapualla paljonkin tammia, mutta ei niitä kovin runsaasti liene.

Kuuluisin lapualainen tammi on tietysti kaupungintalon edessä. Se on istutettu siihen painin olympiavoittajan Lauri Koskelan kultamitalin kunniaksi.

Vuonna 1936 Koskela sai Berliinin olympialaisista kultamitalin lisäksi palkinnoksi tammentaimen. Se istutettiin kaupungintalon puistoon toukokuussa 1939, jossa tammi yhä kasvaa.

Istutustilaisuudesta on kuvakin Virkiä ei väsy –kirjassa. Lapion varressa on kunnallisneuvos Kustaa Ikola ja tainta pitelee puutarhuri Aino Huhtala. Tammi oli olympialaisten jälkeen Lapualle tuloonsa asti ollut Helsingin kaupunginpuutarhassa varttumassa.

Lauri Koskela ei osallistunut tammen istutukseen. Hän oli persoonallisuus, jota tällaiset kunnianosoitukset eivät tainneet kiinnostaa. Koskelahan kaatui jatkosodan lopulla traagisesti Vuosalmella. Aselepoon oli vain kuukausi aikaa.

Meidän pihapiirimme tammellakin on mielenkiintoinen historia. Talossamme asui ennen meitä Härmän vikuri Jaakko Elenius perheineen. Jaskahan oli monipuolinen lahjakkuus: pappi ja lehtimies, sananjulistaja ja huumorimies.

Ennen kuolemaansa Jaska välitti luokkatoverinsa Outi Jalavan kautta meille viestin, jossa hän lyhyesti kertoi tammen tarinan. Alanurmontien tammi on kotoisin Virosta. Se nyhtäistiin Jaakon mukaan Sirje ja Jaan Kiivitin puutarhasta Tallinnasta. Jaan Kiivit toimi myöhemmin Viron arkkipiispana.

Jaakko kirjoitti: ”Taimi istutettiin hurskaissa suomalais-ugrilaisissa tunnoissa Lapualle Alanurmontielle, Outin mielestä rautatievaunua muistuttavan talon sisäpihalle 12.8.1985 varhaisaamuna kello 04.30.”

Jaakko ei viestissään kertonut, keitä paikalla oli, mutta minulle voi ilmoittautua, jos istuttajia löytyy.

Tammesta tuli Jaakon mukaan komearunkoisimpia ylhäällä Fennoskandiassa. Tuttu huumori pilkahti, kun Jaakko vertaili kahta tammea: ”Esimerkiksi Hitlerin Lauri Koskelalle Berliinin kisoissa 1936 lahjoittama tammi kaupungintalon seinustalla on kurja pusikko Alanurmontien tammeen verrattuna.”

Me Alanurmontien nykyiset asukkaat olemme ylpeitä tammesta, vaikka se onkin istutettu vähän liian lähelle taloa. Kun tammea istutettiin, ei ehkä osattu aavistaa, miten suureksi ja ylvääksi se kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Olen aina olettanut, että avustajasi kirjoittaa usariin etkä itse edes lue niitä.

Nyt minun on luovuttava epäilyistäni ainakin tämän tekstin osalta.

Piristävä poikkeus, kiitos siitä.

Jonas Hellgren

Kuva tammesta olisi hyvä olla mukana.

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Jonas, nyt on kuva, kuten toivoit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tammeksi vielä pieni, mutta suuri ikäisekseen. Hieno tammi, vaikka onkin virolainen mamu.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Nättejä ovat, tammi ja sen kaveri.

Käyttäjän amgs kuva

Rakennamme omakotitaloa mieheni kanssa ja meillä on siis melko uusi kotipiha. Tänä kesänä olemme löytäneet ainakin 9 pientä tammea. Isoa tammea, josta siemenet tulevat, ei ole vielä löytynyt! Tammi on hieno puu. Jos haluat lisää tammea, voisin lähettää sinulle yhden. Toki voit myös tulla hakemaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Härmän vikuri Jaakko Elenius oli sanomalehtimaailmassa tunnettu mies, mutta tuota titteliä en koskaan kuullut, vaikka pöydissä istuttiin niin Seinäjoella kuin Helsingissä porukoiden kanssa ja Jaska erinomaisena isäntänä.
Siunausta Tammelle, koska se varmaan kantaa Jaskan henkeä yläoksillaan !

Käyttäjän jaatteenmaki kuva
Anneli Jäätteenmäki

Härmän vikuri on Heli Karhumäen Jaakko Eleniuksesta kirjoittaman elämäkerran nimi. Jaskahan oli syntynyt Ylihärmässä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

On mukava aina saada tietää arvopuiden historiaa ja niiden istutusvuodesta ja ajankohdasta. Tammi on yksi hienoimpia lehtipuitamme ja monella suomalaisella on joku "muistojensa tammi".